ATLETSKI KLUB SREM

Postani član AK Srem

Izaberi disciplinu koju bi želeo/la da treniraš. Ne brini, možeš se posle predomisliti.

O nama

Atletski klub „Srem“ je osnovan 1955. godine. Osnovali su ga učenici mitrovačke Gimnazije sa svojim tadašnjim profesorom fizičkog vaspitanja, Ladislavom Erdegom. Sedište Kluba je bilo na stadionu Fudbalskog kluba „Srem“. Prvi atletičari bili su M. Crnić, S. Paklar, D. Tucić, S. Stojanović i M. Pajčić. Na početku je rad bio amaterski, članovi Kluba su nastupali na majskim festivalima koji su tada održavani, na krosevima Srema, a pojedini su išli i na pokrajinska takmičenja. 

Šezdesetih godina klub aktivnije deluje i atletičari, Berislav Smiljanić i Hrvoje Krmpotić, osvajaju medalje na pokrajinskim takmičenjima. Treneri su tada bili Čonka, Jukić i Petrović. 

Posle njih dolazi jedna nova generacija predvođena Franjom Perge, Ivicom Marketanovićem, Milenkom Bobićem i još nekolicinom takmičara koji su već aktivno trenirali i ostvarivali zapaženije rezultate. To je doprinelo da Dušan Ristić, tadašnji predsednik SOFK, dovede na mesto profesionalnog trenera Božidara Radmanovića. Ovaj Mitrovčanin bio je vojno lice na službi u Splitu gde se uspešno bavio atletikom. Dolazak profesionalnog trenera doveo je i do postizanja boljih rezultata. Osvajane su medalje i na državnim prvenstvima. Prve medalje na prvenstvima SFRJ osvojili su Biljana Cindrić u sprintu na 60m i Zdravko Bilić u bacanju diska. Božidar Radmanović je radio u Klubu do 1977. godine, kada odlazi u Celje da radi kao trener. U vreme njegovog rada u Klubu su ponokli mnogi prvaci i državni rekorderi i reprezentativci: Zdravko Bilić, Zlatko Možek, Vladimir Jovanović, Đorđić Dragiša, Ivica Možek, Zlatko Štefanović, Neđo Zeljković, Zdravko Vranković, Jovica Latas, Zorica Ivanovski, Milanka Lazarević, Elizabeta Gomboš, Milijan Vranić, Gordan Brocić i mnogi drugi.

Od 1977. godine na mesto profesionalnog trenera dolazi Ivan Joos, koji je u Klubu već radio kao trener pionirske škole, a kao honorarni trener počinje da radi Dragiša Đorđić. Oni nastavljaju putem koji je ustrojio Boža Radmanović i atletičari i dalje nižu dobre rezultate. Ivan Joos radi kao profesionalni trener do septembra 1987. godine Atletičari koji su ostvarivali dobre rezultate i osvajali madalje na državnim prvenstvima, i bili reprezentativci do 1986. godine su: Ruža Ilić-Ranković, Zlatica Perković, Danilo Krtinić, Dragana Vićentić, Milica Dimitrić, Drenka Nježić, Dragica Teodosić, Milan i Dragan Sekulić, Slobodan Milovac, Dražen Bošnjak, Nikola Radojčić, Dejan Maljković, Aleksandar Čeleketić, Saša Karan, Zoran Biserčić, Zoran Miščević, Mitar Pavlović, Aleksandar Spajić, Đura Arbanas, Drago Maričić, Goran Pavlović i Đoka Nikolić.

U tom perodu počeo je da radi i Petar Klašnja, kao trener sa mlađim kategorijama.

Od 1988. godine Dragiša Đorđić postaje profesionalni trener, a Joos prelazi da vodi školski sport, tako da u Klubu rade Đorđić – profesionalni trener i Klašnja kao honorarni trener. Ubrzo im se pridružuje i Milica Dimitrić koja radi sa pionirima. Atletičari Kluba nastavljaju sa postizanjem dobrih rezultata i najbolji atletičari su: Daliborka Jovanović, Danijela Bugarski, Slavica Mitrović, Vesna Latković, Goran Vukajlović, Robert Lukić, Predrag Đukić, Bojan Komlenić, Nataša Meši, Mirjana Milinović, Dušan Glumac, Miroslav i Vladimir Erak, Dolores i Dajana Đaković, Dalibor Radanović. 

Posle njih nastupa plejada mlađih takmičara: Violeta Nikolajević, Uroš Vuković, Filip Maljković, Ivona Šarić, Monika Marić, Mirjana Čubra, Jovanka i Darinka Kerac, Katarina Braunštajn, Mirjana i Aleksandra Kostadinović i Boris Laketić.

Marija Vučenović najbolja je takmičarka Kluba svih vremena, višestruka prvakinja države u pionirskoj, mlađoj juniorskoj, juniorskoj i Seniorskoj konkurenciji u disciplinama bacanja koplja i kugle . Osvojila je treće mesto za Juniore na prvenstvu sveta u bacanju koplja 2012 godine u Barseloni i treće mesto za mlađe seniore u (Talin) Estoniji 2013 godine. Proglašena je za najboljeg sportistu Grada Sremska Mitrovica za 2012. godinu. 
Atletski klub „Srem“ je sa Opštinom Sremska Mitrovica i Zborom atletskih sudija Sremska Mitrovica bio organizator mnogih velikih takmičenja: Prvenstvo SFRJ u maratonu 1989. godine, Prvenstvo SR Jugoslavije u krosu 2001. godine, Prvenstvo Balkana u krosu 2002. godine, kao i osnivač Krosa RTS-a, a izgradnjom jedinog atletskog stadiona u Srbiji prbenstva Srbije za Seniore kao i KUP Srbije za seniore.

Ulična trka nosi naziv po rano preminulom atletičaru AK „Srem“ ,Milovanu Lazareviću.

Ove godine u klub je došao i bacač koplja Vedran Samac.  Nove nade kluba su: Igor Maljković, Ana Dasović, Miloš Mitrović, Mirjana Dasović, Ksenija Zoranović, Anja Lajić, Sara Stanimirović, Tamara Jovanović, Sara Bertok, Mirko Mauna, Dejan Antunović, Slavko Stević itd…

U Klubu trenutno rade profesionalni trener Dragiša Đorđić, honorarni trener Bojan Komlenić i treneri volonteri Miroslav Erak i Aleksandra Kostadinović. Trener Dragiša Đorđić proglašen je za najboljeg trenera grada Sremska Mitrovica za 2009. godinu i 2015.godinu.

U klubu je aktivna pionirska škola, radi se sa rekreativcima, polako ali sigurno se stvara takmičarska ekipa koja bi ostavila još značajniji trag u srpskoj atletici.

Drago Maričić

Predsednik AK Srem